Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Bu bölümde, yeme farkındalığı ve sağlıklı beslenme içeriklerini kapsayan faydalı bilgiler bulacaksınız.
Daha fazla bilgi almak veya danışmak isterseniz bize İletişim bölümünde yer alan Whatsapp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz!
Intermittent Fasting, Aralıklı Açlık ya da Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı oruç, gün içerisinde belirli aralıklarda besin tüketiminin kısıtlandığı bir beslenme biçimidir.
En sık karşılaştığımız türü 16 saat açlık, 8 saat besin alımı süreci olan 16:8 iken 18:6, 20:4 gibi metodları da vardır.
Ayrıca haftanın beş günü harcanan kadar enerji alınıp, iki günü yalnızca 500 kalori enerji alınacak şekilde kısıtlandığı 5:2 türü de son zamanlarda oldukça popülerdir.
Bu beslenme biçimi günümüzde; yağ yakımı sağlamanın yanı sıra kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme riskini de azalttığı iddiasıyla popüler diyetlerin başında yer almayı başarmıştır. Gelin görün ki bu iddiaların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.
Peki kilo kaybı sağlıyor muyuz?
Elbette, ama nasıl? 5:2 yöntemi de 16:8 yöntemi de temelde vücudumuzu açlığa sürüklüyor. Beslenmeyi bekleyen vücudumuz öncelikle glikozu tüketiyor, sonrasındaysa yağ yakmaya başlıyor.Peki siz hayatınız boyunca böyle bir beslenme şeklini uygulayabilecek misiniz? Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmanın temeli yeterli ve dengeli beslenmek ve bunu sürdürebilmektir.
Aralıklı oruç bir beslenme biçimidir, ayda 5 kilogram yağ kaybı sağlayacak bir diyet modeli olarak düşünülmemelidir. Uyum sağlayacağını düşünüp bu yöntemi benimseyenler içinse dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur.
Öncelikle hangi yöntemin kişiye uygun olduğu tespit edilmelidir. Sonrasında besin alımının olduğu saat aralığında istenilen her besini tüketmekten kaçınmalı, yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Kalan zamanda bol sıvı tüketimi desteklenmelidir. Su başta olmak üzere maden suyu, kahve, çay ve bitki çayı açlık aralığında tüketilebilecek sıvılardır. Fakat şeker, süt ve süt tozu eklemesi yapılmamalıdır. Belirlenen yönteme göre; günlük alınması gereken enerji, öğünlere dengeli şekilde dağıtılmalıdır. Bu dağılımın iyi yapılabilmesi, yetersiz enerji alımının engellenmesi için diyetisyene başvurulmalıdır.
Unutulmamalıdır ki yapılan beslenme hataları sonucu halsizlik, baş ağrısı, bulantı ve bayılma gibi komplikasyonlar görülebilir.
IF uygulayan bireylerin kısıtlama yapılan günlerde, günlük işlerinin aksamasının gözlendiği çalışmalar da literatürde bulunmaktadır.
Ayrıca, metabolik rahatsızlığı olan ve uzun süre aç kalmaması gereken bireylerin, gebe ve emziren annelerin, gelişme çağındaki çocukların bu beslenme biçimini uygulaması sakıncalıdır.
Dyt. Cansu Uygur
IF yönteminde en çok karşılaştığımız, 16 saat açlık, 8 saat besin alımı süreci olan 16:8 iken 18:6, 20:4 gibi metodlarıdır.
Bu yöntemin sağlıklı olduğu veya kilo kaybettirdiği bilimsel olarak kanıtlanamamıştır.
Aralıklı oruç, bir beslenme biçimidir.
Metabolik rahatsızlığı olan ve uzun süre aç kalmaması gereken bireylerin, gebe ve emziren annelerin, gelişme çağındaki çocukların bu beslenme biçimini uygulaması sakıncalıdır.
Zayıflamaya çalışıyorsunuz, bir diyet programı izliyorsunuz ama insanlık hali; kaçamaklarınız oluyor…
Peki, ne yapmalı?
Neyi ne ile telafi etmeli? Öncelikle söylemeliyim, kaçamaksız diyet olmaz. Kaçamak yaptığımız zaman da her şey bitti, en başa döndük demek de olmaz.
İlk bilmeniz gereken şey, kaçamak yaptığınızda (yani düzgün ilerleyen bir beslenme programını bozduğunuzda) vücudunuz bunu olumlu algılar.
Bu söylediğim sizi heyecanlandırmasın çünkü bu olumlu algı 1 defaya mahsustur. Haftalık normal giden bir sağlıklı beslenme planını diyelim ki ağır bir ana yemekle bozdunuz (pizza, hamburger, kebap vb).
Vücudunuzun buradaki algısı; “ bu gelenler normal değil, çok fazla yemek var, daha çok çalış ve harca” olacaktır.
Bu da sizin kilo kaybınızda pozitif bir etki yaratır.
Fakat bu kaçamakların sayısı 1 hafta içerisinde 2, 3 ya da daha fazla olursa vücudunuz tam tersi etki göstererek fazla olan tüm yediklerinizi depolama yoluna gider.
Daha iyi anlamak için bir örnek verelim; 3 gün boyunca durmaksızın koşabilir misiniz? Hayır…
Vücudunuz da devamlı olarak fazla yediklerinizi harcamak için metabolizmanızı yüksek ayarda çalıştıramaz. Akşam yemeği kaçarsa ne olur? Diyelim ki akşam yemeğinde sindirimi zor bir tercih yaptınız. Bu kırmızı et olabilir, bakliyat olabilir veya büyük bir sandviç olabilir. Bu bir kaçamak değildir fakat kilo verme sürecimizi etkileyen bir davranıştır.
Akşamları metabolizmamız yavaşladığı için her daim sindirimi kolay gıdaları tüketmeyi öneririz. İşte sindirimi zor herhangi bir gıda tükettiğimizde ertesi gün yapacağımız kahvaltı ile vücudumuz için yarattığımız sorunu ortadan kaldırabiliriz.
Ertesi gün kahvaltınızda 2-3 kaşık yulaf ezmesi yanında 1 porsiyon taze meyve, 4-5 çiğ badem ve 2-3 kaşık yoğurt tüketmek hem sindiriminize yardımcı olur hem de güne taze bir başlangıç yapmanız demektir.Ve alkol… Farz edelim ki alkollü bir içecek tüketiyorsunuz.
Öncelikle kilo verme sürecinde hangi alkollü içeceği tükettiğiniz çok büyük önem taşır. Alkol oranı düşük olan içeceklerin kalorilerinin düşük olması sizi yanıltmasın, metabolizmanız üzerinde gösterdiği etkiler farklı olabilir. Alkollü bir içecek ile birlikte yediğiniz yemekleri çok dikkatli seçmelisiniz.
Özellikle şarap, bira gibi mayalı bir içecek tüketiyorsanız, yanında herhangi farklı bir mayalı gıda tüketmemek önemli bir dengeleme aracıdır. Bu mayalı gıdalar arasında hamur işleri, ekmek, peynir gibilerini sayabiliriz.
Alkol oranı yüksek içeceklerle ise (votka, cin, rakı gibi) hem hamurlu hem de aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak dengeleyici bir davranıştır.
Örneğin; rakı ile birlikte ızgara balık iyi bir kombinasyon olsa da, meze ve ekmek tüketimi sizi eksiye götürebilir. Kilo verme sürecinde her şeyi yiyebileceğinizi, kendinizi kısıtlamanız gerekmediğini üstüne basa basa söylemeliyim.
Burada önemli olan bir denge içerisinde keyifle ilerlemek. Diyet yapmak bir eziyet değil, sizin de uyguladıkça kendinizi iyi hissettiğiniz ve sonuçlarından memnun olduğunuz bir yaşam stili olmalı.
Dyt. Cansu Uygur
Kaçamaksız diyet olmaz, ama kaçamak yaptınız diye de her şey bozuldu demek değildir.
Akşamları metabolizmamız yavaşladığı için her daim sindirimi kolay gıdaları tüketmeyi öneririz. İşte sindirimi zor herhangi bir gıda tükettiğimizde ertesi gün yapacağımız kahvaltı ile vücudumuz için yarattığımız sorunu ortadan kaldırabiliriz.
Alkol oranı yüksek içeceklerle ise (votka, cin, rakı gibi) hem hamurlu hem de aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak dengeleyici bir davranıştır.
Kilo verme sürecinde her şeyi yiyebileceğinizi, kendinizi kısıtlamanız gerekmez, önemli olan ölçü ve dengedir.
Telif Hakkı © 2023 Yeme Farkındalığı - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Online Yeme Farkındalığı Atölyesi 1 KASIM ÇARŞAMBA günü tekrar başlıyor!
Ön kayıt olmak ve detaylı bilgi almak için aşağıdaki butona basabilirsiniz.